Vastuullisuus

 

Hiilijalanjälki

Vastuullisuusarvojemme mukaisesti haluamme olla edelläkävijä myös tehtaamme hiilijalanjäljen hallinnassa. Tämän myötä aloitimme keväällä 2023 yhteistyön Green Carbon Finland Oy:n kanssa. Toteutimme heidän kanssaan yhteistyössä liiketoimintamme päästölaskennan.

Edistyksellinen yhteistyö jatkuu, jotta tiedämme vastaisuudessakin, millaisen hiilijalanjäljen tehtaamme toiminta ja valmiit tuotteemme jättävät. Kevään 2024 aikana valmistuu tuotteidemme EPD-laskenta. EPD-laskentaa hyödyntämällä meidän on mahdollista seurata myös yksittäisten tuotteidemme hiilijalanjälkeä.

Tutustu vastuullisuusjulkaisuun

Laadukkaat tuotteet

Pyrimme varmistamaan tuotteidemme laadukkuuden valmistamalla tuotteet ensiluokkaisista ja turvallisista raaka-aineista. MDF-, HDF- sekä pinnoitetuilla puutuotteillamme on rakennusmateriaalien päästöluokitus E1 ja M1-sisäilmasertifikaatti. Tämän lisäksi raaka-aineet ovat PEFC™- tai FSC®-sertifioituja.

Olemme myös tuoneet markkinoille uusia innovatiivisia tuoteperheitä,
kuten vähemmän formaldehydiä sisältävät E0-tuotteet sekä SAFE Sensitive-allergiatuotteet.

Käyttämämme puu on kotimaista, PEFC™- tai FSC®-sertifioitua ja puupaneelimme ovat CE-merkittyjä. Puutuotteidemme raaka-aineilla on
laatuluokitukset, jotka määrittelevät kullekin puuraaka-ainetyypille sallitut ominaisuudet.

Lue lisää sertifikaateistaTutustu SAFE tuoteperheeseenTutustu E0 tuoteperheeseen

Vastuullista puunkäyttöä

Käytämme puulistojen ja -paneelien tuotannossa kotimaista PEFC™- tai FSC®-sertifioitua mäntyä ja kuusta.

PEFC™ ja FSC® ovat kansainvälisiä metsäsertifiointijärjestelmiä, jonka tavoitteena on edistää ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää
metsätaloutta yli sukupolvien. Puutuotteidemme PEFC™- tai FSC®-sertifiointi tarkoittaa, että tuotteisiin käytetty puu on peräisin kestävästi hoidetuista
metsistä ja valvotuista kohteista.

Lue lisää PEFC-sertifikaatistaLue lisää FSC-sertifikaatista

Kestävää pintakäsittelyä

Olemme halunneet panostaa pintakäsittelyssä kestäviin ja ympäristöystävällisiin ratkaisuihin. Tämän vuoksi maalien, lakkojen ja petsien osalta käytämme ainoastaan ympäristöystävällisiä, vesiohenteisia ja liuotinvapaita tuotteita. Tuotannossa käytettävät materiaalit  – maalit, liimat ja pinnoituskalvot –  eivät synnytä ongelmajätettä, hiilidioksidipäästöjä eivätkä VOC-päästöjä.

Pakkausmateriaalien valinnat

Pyrimme huomioimaan pakkausmateriaalin käytössämme ympäristövaikutukset. Myös pakkaustoimittajamme ovat sitoutuneet kestävän kehityksen mukaisiin raaka-aineisiin. Suurin osa käytettävästä pakkausmateriaalista on tehty kierrätetyistä ja uusiutuvista materiaaleista.

Toistaiseksi kokonaishyödyllisin ratkaisu tuotteidemme pakkaamiseen on polyeteenikalvo. Pakkaus informoi kuluttajaa tuotteen ominaisuuksista, suojaa tuotetta sekä samalla estää tarpeettoman hävikin syntymistä. Lisäksi pakkaus on materiaalitehokas: kutistekalvolla pakkaaminen tapahtuu mahdollisimman pienellä materiaalimäärällä, ja tiiviit pakkaukset säästävät tilaa myös kuljetuksissa.

Lisäksi käytämme pakkauksissa suomalaisesta puusta tehtyä pahvia. Pakkausmateriaalimme sopivat kierrätettäväksi tai energiahyötykäyttöön. Ne
voidaan kierrättää polttamalla.

Avainlipun arvoista työtä

Suomalaisen Työn Liitto on myöntänyt Ylivieskassa toimivan Maler Oy:n MDF listoille ja paneeleille sekä puisille listoille ja paneeleille Avainlippu-tunnuksen osoituksena Suomessa valmistetuista tuotteista.

Avainlippu on merkki suomalaisesta työstä. Merkki voidaan myöntää tuotteelle, joka on valmistettu Suomessa. Lisäksi suomalaisten kustannusten osuus tuotteen omakustannusarvosta, eli kotimaisuusasteen on oltava vähintään 50 prosenttia. Laskelmassa otetaan huomioon kaikki tuotteeseen kohdistuvat kustannukset.

Lue lisää

Tehtaan ympäristövaikutukset

Tehtaamme sijaitsee Ylivieskassa, Pohjois-Pohjanmaalla. Tavoitteenamme on käyttää saamamme puuraaka-aine hyödyksi niin tehokkaasti kuin mahdollista. Tuotannossa päätuotteidemme valmistuksessa muodostuvat ylijäämämateriaalit ohjataan muuhun hyötykäyttöön tai energiantuotantoon. Olemmekin energiantuotannossa lähes omavaraisia, tehtaan lämmittämiseen käytetään 100% uusiutuvaa bioenergiaa.

Huolehdimme ympäristövelvoitteistamme myös jätehuollon osalta. Kaikki poltettava puuperäinen jäte – purut, lastut, lavat, kertakäyttölavat, alupuut ym. –  hyötykäytetään pellettien ja brikettien tekemiseen sekä tehtaan lämmittämiseen. Metallijätteet kierrätetään, ja energiajätteet paalataan ja poltetaan energiaksi. Pyrimme siihen, että tehtaalta muodostuu mahdollisimman vähän jätelaitokselle menevää sekajätettä, jota emme itse pysty enää kierrättämään.

Vastuu lähimmäisistä ja lähiympäristöstä

Olemme halunneet panostaa myös tehtaamme lähiympäristöön ja lähellä asuviin ihmisiin ja eläimiin, etenkin kun Ylivieskan tehtaamme sijaitsee vain 1
km päässä Ylivieskan keskustasta, aivan asuinalueiden reunamilla.

Tehdasalueemme on ”äänieristetty” erilaisilla toimenpiteillä, jotta lähialueemme olisi saasteeton tehtaamme melun ja päästöjen osalta. Myös tuleva ja lähtevä logistiikka on pyritty ohjaamaan siten, että liikennettä olisi mahdollisimman vähän asuinalueen lävitse. Yrityksellemme onkin myönnetty alueellinen ympäristöpalkinto alueen kehittämiseksi tehdystä työstä.

Tehtaamme siirtyi jo vuonna 2008 tuotannossa käytettävissä materiaaleissa sekä pintakäsittelyissä ympäristöystävällisiin, vesiohenteisiin tuotteisiin. Tahdomme, että tuotteemme ovat mahdollisimman päästöttömiä asiakkaillemme, ja ettei tuotantomme aiheuttaisi lähialueen asukkaille haju- ja ympäristöhaittoja.

 

 

Vastuullisuustavoitteet

Tavoitteenamme on vähentää päästöjämme 30 % 3–5 vuoden aikana kehittämällä jätteiden käsittelyä ja kierrätystä sekä siirtymällä ostoenergian
osalta enemmän uusiutuvaan energiaan.

Lisäksi suunnitelmissamme on omaenergiavaraisuuden kasvattaminen mm. oman aurinkovoimalan rakentamisella.

Jatkossa tarkoitus on kehittää tuotantoamme sekä tuotteitamme entistä ympäristöystävällisemmiksi.

Edellytämme myös yhteistyökumppaneiltamme jatkossa enemmän vastuullisuuteen liittyvää läpinäkyvyyttä ja toimenpiteitä.

Asiakaspalvelu

+358 20 123 3700 | maler(at)maler.fi