Huomioi kynnystä valittaessa moduulimitoitus ja käyttötarkoitus

Kynnyksen moduulimitoitus

Kynnykset ovat mitoitettu moduulimitoille samoin kuin ovien karmit ja ovet. Moduulimitalla tarkoitetaan aukon kokoa ilman ovea ja karmia. Jos esimerkiksi oviaukon leveys on 900mm, tällöin ovilevyn mitaksi saadaan noin 825mm. Näin oikea kynnyskoko on M9 eikä M8 vaikka ovilevyn mitasta voisi helposti kuvitella.

Lataa tulostettava PDF-tiedosto

Moduulimitoitus

  • M7 = 63 cm
  • M8 = 73 cm
  • M9 = 83 cm
  • M10 = 93 cm

Kynnyksen käyttötarkoitus

Kyntteellisessä kynnyksessä on pieni porras, joka on kynnyksessä niin, ettei kynnyksen ja oven väliin tule rakoa. Kynnys sopiikin erinomaisesti esimerkiksi tuulikaapin sisäoven kynnykseksi, koska tällöin vedon tunne pysyy poissa.

Rakokynnyksessä on myös pieni porras, mutta se on sijoitettu niin, että ilma pääsee kiertämään oven ja kynnyksen välistä. Suositeltava kynnysvaihtoehto yhdessä koneellisen ilmanvaihdon kanssa.

WC-kynnys on tarkoitettu kynnykseksi sellaiseen tilaan, jossa toisen huoneen lattia on korkeammalla kuin toisen huoneen lattia. Kun talossa on käytetty ontelolaattaa, joutuu esimerkiksi WC-tiloihin tekemään erillisen lattiavalun ontelolaatan päälle, jotta kaadot saadaan tehtyä oikein mahdollisten vesien poisohjaamisen vuoksi. Näin WC:n lattia nousee useita cm:ä korkeammaksi kuin viereisen tilan lattia ja siihen muodostuu pieni porras.

Sileä kynnys on nimensä mukaan kauttaaltaan sileä. Kynnys jättää oven alle pienen raon niin, että ilma pääsee kiertämään oven ja kynnyksen välistä. Suositeltava kynnysvaihtoehto yhdessä koneellisen ilmanvaihdon kanssa.

Paras vaihtoehto ”uiville” lattioille kynnykseksi on ns. T-lista, jossa on valmiina lattioiden väliin tuleva puupala, josta kynnys on hyvä asentaa ja näin lattiatkin pääsevät helposti kynnyksen alla elämään.

Asennusohje

Kun kynnys asennetaan kivilattialle tai muulle elämättömälle pinnalle, voidaan kynnys joko liimata tai propata suoraan lattiaan.

Kun kynnys asennetaan kahden ”uivan” lattian päälle, ei sitä voi asentaa suoraan kummankaan lattian päälle, vaan lattioiden väliin olevaan rakoon täytyy propata tai liimata erillinen puupala, johon kynnys kiinnitetään erikseen. Näin lattiat pystyvät liikkumaan ja elämään vapaasti. Paras vaihtoehto ”uiville” lattioille kynnykseksi on ns. T-lista, jossa on lattioiden väliin tuleva ”puupala” jo valmiina.

Moduulimitoitetuissa kynnyksissä on valmiiksi sahattu sen molempiin päihin karmia varten lovitukset. Kynnys asennetaan niin, että pitemmät huullokset tulevat karmin leveämmälle kohdalle.

WC-kynnys asennetaan pystyyn portaan nousulle eli porrasta vasten joko liimaamalla tai proppaamalla.