Yleistä

 1. Listat on tarkoitettu vain sisäkäyttöön ja ne eivät saa joutua suoraan kosketukseen veden kanssa.
 2. Tavarassa ilmeneviin mahdollisiin virheisiin voidaan vedota vain ennen sen asentamista!
 3. Huonelämpötila ja –kosteus täytyy olla normaali. Huonelämpötila noin 20°C ja ilman suhteellinen kosteusprosentti noin 40%. Eli huoneen seinien ja katon tulee olla kuivia, ikkunoiden ja ovien lasitettuja.
 4. Listojen lämpötilan ja kosteuden on annettava tasaantua asennusympäristön kanssa ennen kiinnitystä noin kolme päivää. Näin varmistat, että jiirisaumat eivät aukeile asennuksen jälkeen. Pakkauksia ei tarvitse aukaista kokonaan. Riittää, että pakettien päihin tehdään aukko, josta mahdollinen kosteus pääsee pois.
Lataa tulostettava PDF-tiedosto

Asennusohje

Jalkalistan päättäminen

Kun jalkalista on paksumpi kuin käytetty peitelista tai, jos lista joudutaan päättämään keskellä seinää:

 • Mittaa ensin tarvittavan listan pituus seinästä.
 • Päätejiiri tehdään kuten ulkojiirikulma, mutta kulmasta jatkuva lista on pituudeltaan vain käytettävän listan paksuinen.
 • Ennen jiirikulman sahausta sahaa pieni pala (ns. tehdaspääte) listojen päistä pois, jotta listojen päät ovat varmuudella suorat.
 • Jiirikulma tehdään 45-asteisena niin, että pitempi kulma jiiristä on valmiin pinnan puolella. Eli tulevien jiirien täytyy muodostaa yhdessä 90-asteen ulkokulma. Kun olet saanut kulman täsmäämään, mittaa listan paksuus, joka on siis päätekappaleen pituus.
 • Mittaa päätekappaleen pituus pitkästä jiiripäästä eli ulkokulmasta. Noudata erityistä työturvallisuutta sahatessa päätekappaletta, koska kyseessä on erittäin pieni listakappale!
 • Liimaa kappaleet nopeasti kuivuvalla puuliimalla (esim. SikaFlex), liimaa levitettään jiirikulmaan molempiin listankappaleisiin. Paina kappaleet tiukasti yhteen niin, että ulkojiiristä ja liitoksesta tulee tiukka ja siisti. Pyyhit saumasta yli tursuneet liimat pois kostealla rätillä ennen liiman kuivumista. Anna liitoksen kuivua rauhassa ennen kuin kiinnität listan kiinni seinään.

Jalkalistan jatkaminen keskellä seinää

 • Huomaamattomimman sauman saat jiiraamaalla jatkokohdan listojen päät 45 asteen kulmaan ja jiirikulma katsesuunnasta poispäin. Lisäksi mahdollinen listan eläminen ei näy myöhemminkään näin kiinnitettynä, koska lista pääsee vapaasti liikkumaan.
 • Ennen jiirikulman sahausta sahaa pieni pala (ns. tehdaspääte) listojen päistä pois, jotta listojen päät ovat varmuudella suorat.

Jalkalistan asentaminen/90-asteen nurkka

 • Ennen jiirikulman sahausta sahaa pieni pala (ns. tehdaspääte) listojen päistä pois, jotta listojen päät ovat varmuudella suorat.
 • Nurkkaan tulevat listat jiirataan vastakkaisiin 45 asteen kulmiin, jolloin kappaleet muodostavat yhtenäisen 90 asteen kulman.
 • Sahaa toisen listan jiirikulma ensin ja asenna lista paikoilleen. Jiiraa toisen listan vastakulma ja lyhennä lista sen jälkeen oikeaan mittaan niin, että nurkkasaumoista tulee tiiviit.
 • Tee tarvittaessa jiirijatkos/jatkokset seinän keskellä, mikäli listan mitta ei yhdelle seinälle riitä.
 • Ulkonurkat tehdään kuten sisänurkka, mutta jiirikulmat tulevat toisinpäin.

 

Kiinnittäminen onnistuu helposti ruuveilla, nauloilla tai viimeistelynaulaimella. Valkoisia listoja varten on Maler-paikkamaali, jota voi tarvittaessa käyttää asennusjälkien peittämiseksi.

Lataa tulostettava PDF-tiedosto